Ekonomi

Bästa kreditkortet – fördelar och nackdelar

0

Du som funderar på att ansöka om ett kreditkort bör ha koll på både för- och nackdelar. Det är även viktigt att du noggrant läser igenom villkoren och har koll på eventuella kostnader som kan tillkomma om du inte betalar i tid.

I denna text ger vi några handfasta tips med saker att tänka på när det kommer till kreditkort.

Fördelar med kreditkort

Självklart finns det många olika fördelar med att inneha ett kreditkort, annars skulle väldigt få personer ansöka om ett.

En smidig buffert

För det första har du alltid tillgång till pengar oavsett saldot på ditt konto. Krediten kan fungera som en buffert du använder dig av när oväntade kostnader dyker upp. Om tvättmaskinen går sönder är det skönt att kunna köpa en ny utan att behöva vänta på att lönen ska komma in på kontot.

Rabatter och poäng

De allra flesta kreditkort erbjuder ett poängsystem på allt du handlar. Poängen kan du sedan använda för att köpa diverse produkter eller upplevelser. I vissa fall kan du byta in poängen mot pengar. I de allra flesta fall kan du även njuta av olika rabatter som är knutna till vissa företag. Oftast handlar det om drivmedel, livsmedel eller resor.

Reseförsäkring

Att en reseförsäkring ingår i kreditkortet är numera i princip standard. När du betalar resan med ditt kreditkort får du till exempel ersättning om flyget blir försenat. Du får även ett avbeställningsskydd som vanligtvis kostar extra.

Kontroll över din ekonomi

Med ett kreditkort får du en enkel överblick av din ekonomi och kan anpassa dina inköp på ett lättare vis. På den samlade månadsfakturan syns allt du har köpt med kreditkortet oavsett vad det handlar om. På så sätt kan du få en överblick över hur mycket du spenderar på mat, drivmedel och annat varje månad.

När oväntade räkningar dyker upp kan det vara svårt att betala hela beloppet i slutet av månaden. Med ett kreditkort får du möjlighet att skjuta upp betalningen eller att delbetala. Vilket kan hjälpa de gånger oväntade utgifter dyker upp.

Nackdelar med kreditkort

Som med det mesta i livet har allt en del nackdelar. Det är viktigt att du anser att fördelarna är fler och bättre än nackdelarna när du ansöker om ett kreditkort. Det bästa kreditkortet för dig är det kort som underlättar i din vardag.

Risk för höga kostnader

Om du någon gång skulle missa att betala din faktura i tid kan det tillkomma en väldigt hög straffavgift. Vissa kreditkort har även väldigt hög ränta och även höga avgifter om du någon gång skulle behöva delbetala din faktura. Även om det kan vara frestande att delbetala fakturan är det inte det smarta valet. Om du delbetalar ofta kan det leda till onödigt höga ränteavgifter.

En falsk känsla av trygghet

När du använder dig av ett kreditkort kan du vaggas in i en falsk ekonomisk trygghet. Eftersom du alltid har pengar att spendera är det lätt att spendera alldeles för mycket. Vilket i sin tur leder till att du i slutändan inte kan betala din faktura. Ett kreditkort bör alltid användas med förstånd och eftertanke.

Hitta bra pris på LEI kod

Previous article

Så inreder du din restaurang med bra restaurangmöbler

Next article

You may also like